bahanx2
1 ekor ayam.di potong ikut suka
1 liter santan
3 biji tomato,di belah dua
1 batang serai,dititik
1 helai daun kunyit,disiat empat
garam secukup rasa
minyak secukupnya
Bahan untuk di kisar
10 biji cili padi merah
10 biji cili padi hijau
3 biji bawang besar
1 ulas bawang putih(besar kalo kecik letak 2 ulas)
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
Cara-Cara
- Ayam yg telah di bersihkan digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan digoreng ia ¾ masak.angkat dan di ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk.Masukan serai,bahan yang telah dikisar dan daun kunyit.Tumis sehingga ia naik bau dan keluar minyak.
- masukan garam dan serbuk perasa bersama ayam yang telah disoreng tadi.Gaul kesemuanya sehingga sebati.
- Masukan santan dan api dikecikan sedikit dan gaul rata.Biarkan sehingga kuahnya meresap kedalam ayam mendidih.Selalu dikacau jadi tidak pecah minyak kuahnya.Bila dah mendidih dan ayam telah pun masak dan kuahnya meresap,masukan tomato dan matikan api dan tutup periuk.Setelah 5 minit tomato pun dah layu sedikit,angkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment