About Me

My photo
hai Kwanx2.. Nama penuh yg ma berikan pada saya Nurazlin binti zamri.. saya di lahirkan pada 22 oktober 1990.. semua orang panggil saya lin.. saya di lahirkan di johor bahru.. saya mempunyai 3 org adik beradik.. saya anak pertama tapi bile ngok perangai macam anak terakhir.. sbb saya nie agak manje sikit.. maklum lar jarak saya dengan adikx2 jauh.. Lgpun saya nie seorg yg periang dan kadangx2 glerx2 juga tapi bertempat.. hehehe.. takot owg pikir per pulak.. saya seowg yg murah dengan senyuman tapi kalo noT mood takot sume owg nak ngok muke saya nie macam harimau.. ok lar.. pengenalan saya setakat ini saja.. saya ingin mencipta blog sendiri.. tapi x pandai lagi.. now ngah blajarx2.. saya mempengenalkan blog kau inspiraku.. Nak tau knaper saya pilih nama Kau InspiRasiku.. sape pulak iNspirasi saya ek.. kaLo nak tau tengokx2 lar blog Saya yang x Beberapa nie..

Saturday, April 2, 2011

RESEPI KARI AYAM JIRANKU



Resepi Kari ayam

Bahan:
½ ayam @ daging
1 set kayu manis(daun ketumbar,kayu manis dan lainx2)
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
2 sudu cili boh atau cili giling
2 atau 3 pack rempah kari ( rempah kari babas)
Daun kari
1 biji kelapa
Minyak
Garam
Cara-cara:
1.    3 ulas bawang putih dan 2 biji bawang merah di blander atau tumbuk
2.   Tuangkan minyak di atas periuk masukkan 1 set kayu manis untuk menaikan bau.
3.   Tumiskan bawang putih dan merah yg sudah di bland,kacaukan sampai bau naik.
4.   Masukan 2 sudu cili boh atau cili giling(kalau nak pedas boleh letak 3 sudu).
5.   Gaul lagi sekali bagi sebati,masukan 3 pack rempah kari,daun kari(gaul rata).
6.   Masukan air satu cawan dahulu,kacau bagi rempahx2 rata.
7.   Masukan ayam dalam periuk(biarkan ayam dlm periuk sehingga Nampak mengecut sedikit).
8.    Baru masukan santan(1 kelapa di rendam dahulu  dan baru perah dalam periuk).
9.    Kacau semula untuk sebatikan santan dan bahanx2 yang lain.
10. Masukan kentang ke dalam periuk(di potong dadu).
11. Akhir sekali masukan garam @ ajinomoto secukup rasa.
12. Kacau sehingga rata,tutup periuk.
13. Sudah mendidih. Sedia di hidang. (selamat mencuba)


Cedap tau, cuba try.. boleh di hidang bersama roti jala..

1 comment:

  1. cdap.. try lar.. belum sampai 1 jam da abis.. kekasih hati pon puji masakan kite.. seronok tau.. kekasih kite seorg yg sangat cerewet dan peka dlm masakan..

    ReplyDelete